Прекомерната консумация на захар води до диабет, депресия и сърдечносъдови проблеми

Жените правят по-съзнателни избори за здравето си в сравнение с мъжете

24.10.2024 | 12:38 Редактор:
Хората с предпочитания към сладкото имат по-висок риск от проблеми със сърцето.
Хората с предпочитания към сладкото имат по-висок риск от проблеми със сърцето.

Захарта е вкусна и често използвана в сладкиши и напитки. Свободните захари са тези, които се добавят към храни и напитки от производители, готвачи или самите потребители. Те включват рафинирани захари, плодови сокове, мед и сиропи.

В контекста на храненето, свободните захари се различават от естествените захари, които се намират в хранителни и питателни цели плодове и зеленчуци. Свободните захари се усвояват бързо от организма и при прекомерна консумация могат да имат негативен ефект върху здравето.

Проучванията показват, че хората със силни предпочитания към сладкото може да имат повишен риск от развитие на състояния като депресия, диабет тип 2 и сърдечносъдови проблеми, включително инсулт.

Екипът е провел анализ на данни от 181 738 участници от Великобритания. Екипът е изследвал данни от кръвни проби, за да оцени промените в 2 923 протеина и 168 метаболита в различните групи.

Резултатите са показали, че жените правят по-съзнателни избори за здравето си в сравнение с мъжете. Те са демонстрирали най-висок прием на фибри, най-ниски нива на тютюнопушене и най-високи нива на физическа активност, което сочи за по-здравословен начин на живот.

Участниците, които са с по-здравословни хранителни навици, имат 14% по-нисък риск от сърдечна недостатъчност и 31% по-нисък риск от хронично бъбречно заболяване. Освен това те са показали по-ниски нива на възпалителни биомаркери, като С-реактивен протеин.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels