Как стресът и навиците нарушават нощния сън

Нощните пробуждания в детайли

24.10.2024 | 08:45 Редактор:
Какво причинява нощните пробуждания?
Какво причинява нощните пробуждания?

Нощните пробуждания са често срещан проблем, който негативно влияе на качеството на съня и здравето. Всеки понякога се събужда през нощта, но хроничните пробуждания водят до умора, раздразнителност и намалена продуктивност.

Причините варират от физически и психически фактори до външни дразнители. Разбирането на тези причини може да помогне за подобряване на качеството на съня.

Стрес и тревожност

Една от водещите причини за нощните пробуждания е стресът и тревожността. Когато човек е под напрежение, мозъкът остава активен, дори по време на сън. Стресовите мисли, притесненията за бъдещето или неспособността да се справим с ежедневните предизвикателства могат да доведат до периодични събуждания през нощта. В такъв случай, човек може да се събуди с чувство на безпокойство и да му бъде трудно да заспи отново.

Нарушения на съня

Различни нарушения на съня могат да са причина за нощни пробуждания. Едно от най-често срещаните е сънната апнея – състояние, при което дишането спира за кратки периоди по време на сън. Това предизвиква многократни събуждания, дори и те да не бъдат осъзнати.

Хъркането и усещането за недостиг на въздух са сред симптомите на сънната апнея. Друго нарушение е синдромът на неспокойните крака, при който човек изпитва неконтролируемо желание да движи краката си, което също нарушава съня.

Неправилни навици преди сън

Някои навици преди лягане могат да повлияят негативно на качеството на съня. Консумацията на кофеин или алкохол непосредствено преди сън може да предизвика нощни пробуждания. Въпреки че алкохолът може да предизвика усещане за сънливост, той нарушава цикъла на дълбокия сън, което води до събуждания през нощта.

Кофеинът, от своя страна, е стимулант, който може да държи мозъка активен часове след консумацията му.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Freepik