Удостоиха Георги Господинов с френския Орден за изкуство и литература

"Не се чувствам пророк", каза българският писател

23.10.2024 | 19:25 Редактор:

Писателят Георги Господинов е тазгодишният носител на Ордена за изкуство и литература степен кавалер. Отличието беше връчено лично от френския министър на културата за приноса на писателя.

"Получавайки този орден, аз исках да върна моята благодарност към Франция, първо, защото ме среща с Мари Врина-Николов", каза още писателят. Известната реплика "Аз сме" той произнесе и на български, и на френски език.

"Не се чувствам пророк. Започнах романа през 2016 г. и мисля, че всеки от нас можеше за улови тревожността във въздуха, усещането, че нещо предстои. Усещам се като някой, който е уловил тревожност и бърза да предупреди", сподели Господинов по повод написването на романа "Времеубежище".

"Ползването на миналото и носталгията като пропаганда е много опасно и може да се види навсякъде - в България, във Франция, в Унгария, в Европа, в Америка. Изборите, които правим, би трябвало да са избори за бъдеще, а не да се връщаме в най-мрачните години", допълни той.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 дни
Носталгията по миналото е предизвикана от липсата на перспектива за бъдещето, г-н " Букър". Някои от българите са привързани към социализма, защото демокрацията не им носи нищо добро. Сигнализирай за неуместен коментар