Рисковете на стоенето прекалено дълго време изправени

Може да увеличи риска от проблеми с кръвообращението

23.10.2024 | 22:03 Редактор:
Води до натрупване на кръв в краката.
Води до натрупване на кръв в краката.

Продължителното стоене прави може да навреди на цялостното ни здраве. В изследвания специалисти че стоенето в изправено положение за определени периоди от време може да помогне за отхвърляне на някои от вредните ефекти от продължителното седене.

Ново проучване обаче констатира, че по-дългото стоене не подобрява здравето на сърцето в сравнение със седенето в дългосрочен план и може да увеличи риска от проблеми с кръвообращението, като дълбока венозна тромбоза и разширени вени. Те представляват подути и усукани вени, които се виждат под кожата, обикновено на краката.

Според Световната здравна организация (СЗО) около 20-30% от възрастното население по света страда от разширени вени. Това означава, че стотици милиони хора са засегнати от този проблем. Любопитно е, че разширените вени са по-често срещани сред жените, като приблизително 25-33% от жените и 10-20% от мъжете страдат от това състояние. Причината за по-високия риск при жените може да се свърже с хормонални фактори (като бременност и хормонална терапия).

Учените също така съобщават, че седенето повече от 10 часа на ден потенциално увеличава риска, както за сърдечносъдови заболявания, така и за ортостатична циркулаторна болест. Проучването е публикувано в сп. "International Journal of Epidemiology".

Резултатите разкриват, че стоенето над два часа дневно води до средно 11% повишение на риска от ортостатични заболявания на всеки допълнителни 30 минути. Причината е, че продължителното стоене без движение може да доведе до натрупване на кръв в краката, което увеличава риска от разширени вени и дълбока венозна тромбоза.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: pixabay