Грипът и настинката могат трайно да увредят мозъка

Рискът от развитие на деменция се повишава

22.10.2024 | 21:56 Редактор:
Инфекциите могат да причинят остри възпалителни реакции или да променят имунната система.
Инфекциите могат да причинят остри възпалителни реакции или да променят имунната система.

С напредване на годините мозъкът става по-податлив на различни усложнения, които замъгляват нашата преценка. Въпреки това учените наскоро откриха, че дори често срещани заболявания, от които сме страдали преди много години, могат да влошат здравето му. Резултатите от скорошно проучване предполагат потенциална дългосрочна връзка между често срещани инфекции – като грип и повишен риск от развитие на деменция в по-късен етап от живота ни.

Подобни данни предполагат, че милиони хора, които някога са страдали от често срещани заболявания, може да са изложени на потенциален риск от развитие на заболявания като деменция, пише InsideHook. Проучването, публикувано в списание Nature Aging, разглежда различни инфекции, включително грип, респираторни и кожни инфекции и установява, че такива заболявания могат да доведат до повишен риск от развитие на деменция десетилетия по-късно.

Авторите обясняват този повишен риск с факта, че инфекциите могат да причинят остри възпалителни реакции или да променят имунната система на гостоприемника, което пък може да засегне мозъка и нервната система с течение на времето.

Четете повече в megavselena.bg.

Снимка: Pexels