Акупунктурата намалява симптомите на тревожност

Използва се за възстановяване на баланса

22.10.2024 | 16:27 Редактор:
Тя помага за освобождаването на хормони на удоволствието.
Тя помага за освобождаването на хормони на удоволствието.

Мнозина използват акупунктурата като средство за справяне с различни здравословни проблеми, включително тревожността. Тя е древна китайска практика, която включва вкарване на фини игли в определени точки на тялото с цел балансиране на енергията и стимулиране на естествените лечебни процеси. Тревожността е едно от най-разпространените психични разстройства, което засяга милиони хора по света. Много хора търсят алтернативни методи за лечение, които да допълват или заменят традиционните медикаменти и психотерапия. 

Според традиционната китайска медицина здравето на човека се определя от потока на жизнената енергия, наречена "чи" (Qi), която протича по енергийни канали, наречени меридиани. Когато потокът на тази енергия се наруши или блокира, това може да доведе до физически и психически дисбаланси, включително тревожност. Акупунктурата се използва за възстановяване на баланса, като се стимулират определени точки по тези меридиани с игли.

Редица проучвания сочат, че акупунктурата може да бъде ефективен метод за намаляване на симптомите на тревожност. Например, в изследванията върху пациенти с генерализирано тревожно разстройство (ГТР) е установено, че акупунктурата може да доведе до значително намаляване на нивата на тревожност в сравнение с контролните групи. В допълнение, някои проучвания показват, че акупунктурата може да бъде толкова ефективна, колкото и традиционните медикаменти за тревожност, но без страничните ефекти, които често съпътстват лекарствата.

Акупунктурата влияе благоприятно върху нервната система и освобождаването на хормони на удоволствието като ендорфините. Тя предлага алтернативен подход за тези, които търсят по-естествен начин за справяне със стреса и тревожността. Въпреки че изследванията в тази област продължават, съществуващите данни сочат, че акупунктурата може да бъде полезен инструмент за управление на тревожността, особено когато се използва в комбинация с други терапевтични методи.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels