Средиземноморската диета подобрява здравето и удължава живота

Намалява риска от сърдечни заболявания

22.10.2024 | 23:10 Редактор:
Средиземноморската диета е широко изследвана за своите ползи за сърдечно-съдовата система.
Средиземноморската диета е широко изследвана за своите ползи за сърдечно-съдовата система.

Една от най-здравословните диети е средиземноморската. Тя е вдъхновена от традиционното хранене на хората в Средиземноморието, по-специално в страни като Гърция, Италия, Испания и Южна Франция. Тази диета е свързана с дълголетие, намален риск от сърдечни заболявания, инсулти и диабет тип 2, както и с поддържане на здравословно тегло.

Основата на средиземноморската диета се състои от плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови култури и ядки. Тези храни осигуряват на организма голямо количество фибри, витамини и минерали, които играят ключова роля за поддържане на доброто здраве.

Средиземноморската диета е широко изследвана за своите ползи за сърдечно-съдовата система. Хората, които следват този режим на хранене, имат по-нисък риск от сърдечни заболявания и инсулти в сравнение с тези, които следват други диети. Тези ползи се дължат на комбинацията от здравословни мазнини, богати на антиоксиданти храни и ниски нива на наситени мазнини.

Не само подпомага здравето, но също така е свързана с дълголетие и по-високо качество на живот. Хората в страни като Гърция и Италия, където тази диета е традиционна, често имат по-дълга продължителност на живота и по-ниски нива на хронични заболявания.

Автор: Маринела Георгиева, специалност "Акушерка"

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels