Аналгетиците крият рискове в две ситуации

Трябва да внимаваме

22.10.2024 | 12:35 Редактор:
Употребата на аналгетици, особено при продължителен прием или във високи дози, е свързана с някои рискове и странични ефекти.
Употребата на аналгетици, особено при продължителен прием или във високи дози, е свързана с някои рискове и странични ефекти.

Аналгетиците облекчават болката, като не нарушават останалите сетива и не предизвикват пълна загуба на усещане или съзнание. Те се различават по своя механизъм на действие и приложенията им зависят от типа болка - например дали е остра или хронична, дали е свързана с възпаление или не.

Важно е разбирането на различните видове аналгетици, техните предимства и рискове.

Видовете аналгетици

Аналгетиците се делят основно на две големи групи: противовъзпалителни аналгетици и опиоиди.

  1. Противовъзпалителни аналгетици

Тези лекарства действат чрез намаляване на възпалението и подуването в засегнатата зона. Най-често срещаните противовъзпалителни аналгетици са:

Парацетамол (ацетаминофен) - макар че парацетамолът не е класически противовъзпалителен агент, той се използва за облекчаване на болка и намаляване на температурата.

Аспирин - той е известен като болкоуспокояващо, но също така има и противовъзпалителни и антикоагулантни свойства.

Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) - лекарства като ибупрофен и напроксен попадат в тази група и са ефективни при облекчаване на болки от травми, артрит, или мускулни възпаления.

       2. Опиодни аналгетици

Тези лекарства действат чрез промяна на начина, по който мозъкът възприема болката. Опиоидите могат да бъдат природни или синтетични и са често използвани при силна и хронична болка, която не може да бъде облекчена с други аналгетици. Някои примери включват: морфин - един от най-старите и най-често използваните опиоиди; оксикодон - синтетичен опиоид, използван при умерена до силна болка; фентанил - мощен синтетичен опиоид, който се използва основно в болнична обстановка поради високата си сила на действие.

Какви са рисковете и нежеланите реакции при използването на аналгетици?

Употребата на аналгетици, особено при продължителен прием или във високи дози, е свързана с някои рискове и странични ефекти.

Противовъзпалителни аналгетици:

Увреждане на вътрешни органи - дълготрайното използване на нестероидни противовъзпалителни средства може да увреди черния дроб или бъбреците.

Проблеми с храносмилането - такива лекарства могат да предизвикат стомашни язви, разстройства, гадене или гастрит.

Смущения в кръвосъсирването - аспиринът, например, е антикоагулант и може да доведе до повишен риск от кървене.

Опиоидни аналгетици:

Зависимост - един от най-големите рискове при опиоидите е развитието на зависимост. Зависимостта може да започне с необходимост от увеличаване на дозата поради развиването на толерантност (когато лекарството става по-малко ефективно с времето).

Проблеми със сърдечната и дихателната система - при високи дози опиоидите могат да забавят или дори да спрат дишането.

Автор: Д-р Станислав Димитров

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay