fallback

Кафето може и да се окаже полезно за сърцето

Ново проучване разкрива интересни факти

21.10.2024 | 22:44 Автор: Деси Николова

Милиони хора редовно консумират кафе, като много от тях го предпочитат сутрин, за да се ободрят. Други пък пият кафето през целия ден заради вкуса и ниската калоричност на напитката. С оглед на факта, че около 1 на всеки 7 смъртни случая в света се дължи на коронарна болест на сърцето, учените си задават въпроса как се отразява пиенето на кафе на сърдечното здраве.

Най-новото проучване по темата, публикувано в сп. Rheumatology, показва, че увеличената консумация на кофеин — който се съдържа в напитки като кафе, чай и какао — може да подобри здравето на кръвоносните съдове. Интересното в това изследване е, че то е проведено сред пациенти с лупус, автоимунно заболяване, свързано с повишен риск от инсулт, инфаркт и сърдечносъдови проблеми.

Освен това, проучване, публикувано през септември в сп. Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism на Endocrine Society, установява, че редовната консумация на кафе и кофеин в умерени количества може да помогне за предотвратяване на заболявания като диабет тип 2, коронарна болест на сърцето и инсулт. Според изследователите най-силният защитен ефект се наблюдава при прием на около 200-300 mg кофеин дневно, което е еквивалентно на приблизително 2-3 чаши кафе.

За целите на проучването изследователите сравняват данни от неприемали кофеин или консумирали по-малко от 100 милиграма (mg) дневно, с приемали по 200-300 mg кофеин на ден, еквивалентно на три чаши кафе. Резултатите показват, че при умерено количество прием на кофеин, има 48,1% до 40,7% по-нисък риск от развитие на кардиометаболитни заболявания.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Freepik

fallback
Още от Любопитно
fallback