Кафето може и да се окаже полезно за сърцето

Ново проучване разкрива интересни факти

21.10.2024 | 22:44 Редактор:
Може да подобри здравето на кръвоносните съдове
Може да подобри здравето на кръвоносните съдове

Милиони хора редовно консумират кафе, като много от тях го предпочитат сутрин, за да се ободрят. Други пък пият кафето през целия ден заради вкуса и ниската калоричност на напитката. С оглед на факта, че около 1 на всеки 7 смъртни случая в света се дължи на коронарна болест на сърцето, учените си задават въпроса как се отразява пиенето на кафе на сърдечното здраве.

Най-новото проучване по темата, публикувано в сп. Rheumatology, показва, че увеличената консумация на кофеин — който се съдържа в напитки като кафе, чай и какао — може да подобри здравето на кръвоносните съдове. Интересното в това изследване е, че то е проведено сред пациенти с лупус, автоимунно заболяване, свързано с повишен риск от инсулт, инфаркт и сърдечносъдови проблеми.

Освен това, проучване, публикувано през септември в сп. Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism на Endocrine Society, установява, че редовната консумация на кафе и кофеин в умерени количества може да помогне за предотвратяване на заболявания като диабет тип 2, коронарна болест на сърцето и инсулт. Според изследователите най-силният защитен ефект се наблюдава при прием на около 200-300 mg кофеин дневно, което е еквивалентно на приблизително 2-3 чаши кафе.

За целите на проучването изследователите сравняват данни от неприемали кофеин или консумирали по-малко от 100 милиграма (mg) дневно, с приемали по 200-300 mg кофеин на ден, еквивалентно на три чаши кафе. Резултатите показват, че при умерено количество прием на кофеин, има 48,1% до 40,7% по-нисък риск от развитие на кардиометаболитни заболявания.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Freepik