Отварят ли черните дупки врата към друга Вселена?

Според учени тази концепция може да промени разбирането на физиката

21.10.2024 | 17:33 Редактор:
Тази теория може да отговори и на въпроса как е възникнала нашата Вселена.
Тази теория може да отговори и на въпроса как е възникнала нашата Вселена.

Вселената ни е пълна с мистерии, сред които са и черните дупки. Те са огромен брой и поглъщат както материя, така и светлина. Гравитацията вътре в тях е толкова странна, че обикновената физика не намира обяснения за много от събитията.

Още през 2010 г. теоретичният физик Никодем Поплавски предположи, че черните дупки може да са портал към друга Вселена. Тази теория може да даде обяснение и на въпроса как е възникнала нашата Вселена.

Въпреки че теорията привлече голямо внимание преди 14 години, сега тя все още е актуална сред физиците, пише Popular Mechanics.

Теорията на Поплавски за черните дупки се основава на концепцията за сила, наречена усукване. Тази сила се държи по същия начин, както гравитацията действа върху материята във Вселената.

Учените вярват, че тази концепция може да промени разбирането на физиката, тъй като космологичното усукване може да елиминира безкрайностите и да направи физиката крайна.

Теорията е трудна за доказване

Поплавски, подобно на някои други учени, е привърженик на теорията за големия отскок. Тази теория предполага, че нашата Вселена е родена от друга Вселена, която се свива и след това разширява. И това се случва завинаги.

Физикът вярва, че първоначалният приток на материя от бялата дупка в новата Вселена е предизвикал верижна реакция за създаване на милиард пъти повече материя и тласък на разширяването на нашата Вселена.

Един от най-големите проблеми с тази теория е, че е изключително трудна за доказване.

Деян Стойкович от университета в Бъфало казва, че теорията на Поплавски е логична, но все още среща проблеми с доказателствения материал. Той смята, че Поплавски трябва да намери конкретни доказателства, за да извади теорията си от чисто хипотетично състояние в нещо, което има смисъл от научна гледна точка.

Четете повече по темата в megavselena.bg.

Снимка: Pexels