Задължителни за децата витамини през есента

Препоръчва се консумацията на повече мазна риба, яйца, млечни продукти, плодове и зеленчуци

21.10.2024 | 20:01 Редактор:
Добри източници на витамин C са цитрусовите плодове.
Добри източници на витамин C са цитрусовите плодове.

Есента е и периодът, когато понижените температури и намаленото излагане на слънчева светлина могат да окажат влияние върху имунната система. Витамините, които децата трябва да приемат през есента:

Витамин D

Есента е период, когато слънцето започва да грее по-слабо и по-кратко, а децата прекарват повече време на закрито. Витамин D, известен като "слънчевия витамин" се синтезира в кожата под въздействието на ултравиолетовите лъчи. Недостигът на витамин D може да доведе до отслабване на костите и имунната система, което прави организма по-уязвим към инфекции. Източници на витамин D включват мазна риба, яйца и обогатени млечни продукти, но често тези храни не са достатъчни за осигуряване на необходимото количество.

Витамин C

Витамин C е от съществено значение за здравето на имунната система, а през есента, когато децата са изложени на повече вируси и бактерии, този витамин играе важна роля в борбата с инфекциите. Витамин C подпомага производството на бели кръвни клетки и подобрява защитата на организма срещу настинки и грип.

Добри източници на витамин C са цитрусовите плодове, ягодите, кивито, броколите и чушките. При балансирана диета децата могат да получат достатъчно витамин C от храната, но при недостиг на пресни плодове и зеленчуци, може да се разгледа възможността за добавки.

Витамини от група B

Витамините от група B, като B6 и B12, също играят ключова роля в поддържането на здрава имунна система, както и в производството на енергия. Те са особено важни за децата, които растат бързо и имат повишени енергийни нужди през учебната година.

Храните като месо, риба, яйца и млечни продукти са основни източници на тези витамини. При деца с вегетарианска или веганска диета, приемът на витамин B12 може да бъде по-нисък, затова в такива случаи е препоръчително да се консултира с педиатър за добавки.

Автор: Маринела Георгиева, специалност "Акушерка".

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels