fallback

Храните, които засилват глада ни

Храни с ниско съдържание няма да ни заситят достатъчно

21.10.2024 | 13:15 Автор: Вяра Димова

Ако ви се е случвало да похапнете нещо, само за да се почувствате по-гладни след това, отколкото сте били първоначално, не е необичайно и много хранителни компании са го забелязали. Но за онези от нас, които искат да се чувстват сити и подходящо нахранени, а не гладни, има много тактики, с които да постигнем това. 

Хранене за ситост

Когато става въпрос за храни, които ще ни накарат да се чувстваме сити, има някои класически хранителни вещества, свързани с повишено удовлетворение. Протеините, фибрите и здравословните мазнини са тези, които насърчават засищането, тъй като отнемат повече време за храносмилане. Ще сте по-доволни и по-нахранени, ако ги съчетавате във всяко едно свое хранене.

Като се има предвид тази информация, можем разумно да заключим, че храни с ниско съдържание или без тези хранителни вещества няма да ни заситят толкова много.

Храни, които увеличават глада

Торта и бисквити

Сладкишите и бисквитите често ви карат да жадувате за още, заради ниската си хранителна стойност. Проучване от 2013 година установи, че храните с нисък гликемичен индекс, като тези класически десерти, могат да стимулират и изострят глада. За щастие, сладкишите и бисквитите могат да бъдат направени по-задоволителни и по-здравословни с използването на пълнозърнесто брашно, ядково масло, ядки, семена и сушени плодове.

Ако можете да консумирате тези прости или рафинирани въглехидрати с балансирано хранене, като например десерт в края на основно хранене вместо два до три часа по-късно, можете да се възползвате от фибрите и протеините, консумирани по време на хранене, за да сте сити и доволни.

Плодов сок

В сравнение с други опции в този списък, 100% плодов сок всъщност съдържа някои хранителни вещества като витамини, минерали и растителни съединения. Това, което му липсва, са хранителните вещества, които ще ви задоволят, като фибри, мазнини и протеини. Вместо това, изберете цяло парче плод или смути, направено от цели плодове, тъй като и двата варианта съдържат фибрите, от които се нуждаете, за да бъдете сити.

Бял хляб

Докато белият хляб може да ви върне носталгични спомени от детството, този рафиниран въглехидрат вероятно ще ви накара да се почувствате готови за друго ядене, след като сте го консумирали. Простите или рафинираните въглехидрати без фибри не вършат добра работа, за да ви поддържат сити и удовлетворени.

Въпреки че белият хляб със сигурност може да се впише в умерени количества в една балансирана диета, чудесна алтернатива, която ще ви накара да се почувствате по-сити, е пълнозърнестият. Бонус точки, ако е със семена за добавени здравословни мазнини.

Бонбони

Въпреки че малко са хората, които могат да откажат един-два вкусни бонбона от време на време, не очаквайте те да ви накарат да се почувствате сити, дори ако усетите подобно чувство след приема им. Липсата на фибри в бонбоните позволява те да се усвояват бързо, повишавайки кръвната ви захар мигновено, след което тя ще спадне също толкова бързо, което ви кара да се чувствате гладни отново. Въпреки че не е толкова вълнуващо, чудесна алтернатива биха били сушените плодове без добавена захар. Сушено манго и череши предлагат сладост, която често може да задоволи копнежа ви за сладко лакомство.

Картофен чипс

Едва ли има нещо по-популярно за допълнение към хубав филм у дома от картофения чипс. Но старата поговорка "Без едно мога, но с едно не мога" е точното олицетворение на това как този вкусен снак ни кара да се чувстваме. Въпреки че някои картофени чипсове имат по-високо съдържание на мазнини, това често не е достатъчно, за да задоволи глада. По-добрите варианти включват печени картофи, тъй като те ще предложат повече фибри.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback