Фестивал на хляба и шевицата събра традиции и майсторлък в Стражица

По време на събитието беше пресъздаден и обичаят "Жътва"

20.10.2024 | 14:24 Редактор:

Стражица беше домакин на фестивала на хляба и шевицата "Опознай и съхрани българското", който събра гости от цялата страна в града на Ангел Каралийчев и "Житената питка". От ранно утро по улиците на града се разнасяше аромат на прясно изпечен хляб и пухкави мекици.

Традиции и майсторлък на хляба и мекиците

Майстори от село Джулюница споделиха своите тайни за приготвяне на перфектни мекици. Йорданка Бонева, дългогодишен майстор в приготвянето на тестени изделия, разказа:

"Хубавите мекици се правят с мая, сол и студена вода. След това тестото трябва да втаса и да се отпусне, преди да се пържи. Много хора не знаят, че ако не се отпусне тестото, няма да стане както трябва", казва Бонева.

Въпреки че няколко щанда предлагат различни вкусотии, мекиците на Бисерка Атанасова от същото село се оказаха фаворити.

"Нашите мекички се разпродадоха за миг. Имаше четири щанда, но нашите свършиха най-бързо", коментира с усмивка Атанасова.

Евгени Лазаров, хлебопроизводител от региона, сподели, че тайната на неговия хляб е любовта, която влага в процеса:

„Тайната в производството на нашия хляб е любовта, която даваме към клиентите и към самия процес. Както виждате, хората си купуват с удоволствие. Ето, това е хляб с лимец", казва Лазаров

Запазване на българските традиции

Организаторите на фестивала поставиха акцент върху съхраняването на българските традиции. Мария Маринова, един от главните организатори, изрази благодарност към общностите от малките населени места:

"Поздравявам всички местни общности от селата, които продължават да пазят традициите. Благодарение на тях има приемственост между поколенията и тези събития свързват младите и старите хора. Те обменят знания и умения за приготвяне на хляб, шевици, както и за фолклорни песни от различни региони", сподели Маринова.

По време на фестивала беше пресъздаден и традиционният обичай „Жътва“, а конкурс с авторитетно жури награди най-добрите хлебни изделия, питки, баници и шевици. Събитието привлече не само любители на традиционната кухня, но и хора, които желаят да научат повече за автентичните български обичаи.

Фестивалът "Опознай и съхрани българското" в Стражица се превърна в истински празник на българската култура и традиции.

Вижте повече в репортажа.