Отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата : "Кажи "не" на чупливите кости"

Повече от 420 000 българи живеят с остеопороза

20.10.2024 | 12:22 Редактор:
Здравето на нашите кости е от съществено значение.
Здравето на нашите кости е от съществено значение.

На 20 октомври отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата, който тази година ще премине под мотото "Кажи "Не" на чупливите кости". Основната цел на инициативата е да насърчи хората от рисковите групи да направят своя DXA скенер.

"Здравето на нашите кости е от съществено значение. Остеопорозата представлява сериозна заплаха с потенциално тежки последствия. Важно е да идентифицираме индивидуалните рискови фактори и да се грижим за костите си с такава сериозност, каквато отделяме на здравето на сърцето", подчертават от Международната фондация по остеопороза (МФО).

Повече от 420 000 българи живеят с остеопороза, като 80,4% от тях са жени, а 19,6% – мъже. На всеки час в България се регистрират средно по шест фрактури, свързани с крехките кости, което се равнява на около 150 счупвания на ден. 

Над 4% от българските мъже над 50 години получават бедрена фрактура, което често води до обездвижване. Въпреки че остеопорозата се възприема като предимно "женски проблем", проучвания показват, че мъжете имат двойно по-голям риск от смърт след счупване на бедрената кост. Смъртността, свързана с остеопорозата в България, е по-висока (184 на 100 000) в сравнение с Европейския съюз (116 на 100 000).

Изследването на костната плътност, известно още като DXA скенер, е най-надеждният метод за диагностициране на остеопороза.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Freepik