Напитките, които ще подсилят имунната ни система

Есенният сезон може да ни донесе много неприятности

19.10.2024 | 16:54 Редактор:
Зеленият чай е имуностимулант.
Зеленият чай е имуностимулант.

Есента е сезонът на настинките и грипа, затова е важно да подсилим имунната система с подходящи храни и напитки. Изборът на напитки, богати на имуноподдържащи хранителни вещества, може да помогне за запазване на здравето. Важно е да се знаят основните хранителни вещества и какви напитки ги съдържат, за да се направи правилният избор.

Зелен чай

Зеленият чай е напитка, свързана с имунното здраве, тъй като е богат на антиоксиданти, наречени катехини. Освен това епигалокатехин-3-галат (EGCG) е растително съединение, намиращо се в зеления чай, което е свързано с регулирането и модулацията на имунната система. И ако сте чувствителни към кофеина или предпочитате да пиете чай вечер, не се страхувайте – безкофеиновият зелен чай предлага същите предимства като кофеиновата си версия.

Смути

Смутитата са вкусни, лесни за приготвяне напитки, които можете да заредите с имуностимулиращи хранителни вещества. Посегнете към горски плодове, киви или цитруси за доза витамин С, обогатено мляко или портокалов сок за витамин D, авокадо или спанак за витамин Е, конопени семена за цинк, млечни продукти или слънчогледови семки за селен, и кисело мляко или кефир за пробиотици. Всички съставки на растителна основа във вашето смути също ще осигурят фибри и растителни съединения.

Чай от ехинацея

Като красиво яркорозово цвете, ехинацеята е пълна с имуностимулиращ витамин С, селен, цинк и растителни съединения. Пълна с антиоксиданти, тя предлага имуномодулиращи, противовъзпалителни, антибактериални и антивирусни ползи, което я прави мощен съюзник в подкрепата на имунитета. Плюс това, чаят, приготвен от тази популярна билка, има прекрасен леко земен, флорален вкус.

Четете повече в tialoto.bg

Снимка: Freepik