Как да разпознаем знаците на тялото ни, че е време за почивка

Натрупаният стрес може да предизвика множество проблеми

19.10.2024 | 22:15 Редактор:
Тялото ни само подсказва за натрупан стрес.
Тялото ни само подсказва за натрупан стрес.

Стресът и претоварването са чести в ежедневието ни и присъстват във всички сфери на живота. Когато натоварването стане прекомерно, тялото започва да подава сигнали за нужда от почивка. Важно е да ги разпознаем, за да избегнем бърнаут.

Хронична умора

Един от признаците, че имате нужда от почивка, които тялото ви дава, е постоянната умора. Ако се събуждате уморени, въпреки че сте спали достатъчно, значи стресът се е натрупал в организма ви. Размерите му са непосилни за тялото ви, което му пречи да проведе оздравителните и отпочиващите механизми, които иначе сънят има. Стресът пречи на тези процеси, като ви кара да усещате изтощение и умора въпреки нощната почивка. Това означава, че ви трябва по-голяма почивка, която да ви даде нужното време да се възстановите от стреса.

Имате храносмилателни проблеми

Още един знак, който тялото дава, когато имате нужда от почивка, са проблемите с храносмилането. Натрупаният стрес може да предизвика стомашни спазми, болки, киселини, язви, гастрити. Червата също могат да пострадат, като е възможно да се появят газове, подуване, диария или запек. Причината е в пряката свързаност на нервната система с храносмилателния тракт. Всяко нервно пренапрежение може да се отрази на гастро-интестиналния тракт, което подсказва, че имате нужда от почивка и освобождаване от стреса.

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Freepik