fallback

Симптоми на диабетна кетоацидоза при децата

Развиват се бързо, затова родителите трябва да бъдат нащрек

19.10.2024 | 06:15 Автор: Вяра Димова

Първа изява на новооткрит захарен диабет при деца често е диабетната кетоацидоза. Симптомите могат да се развият бързо, затова е важно родителите да бъдат нащрек за следните признаци:

  • Усилена жажда (полидипсия) и често уриниране (полиурия). Поради високите нива на глюкоза в кръвта, тялото се опитва да се освободи от излишната захар чрез урината. Постепенно с влошаване на състоянието и увреждане на функцията на бъбреците, полиурията се заменя с намалено (олигурия) до липсващо (анурия) количество отделена урина.
  • Суха кожа и уста. Дехидратацията е чест симптом, свързан с прекомерната загуба на течности. Дехидратираното дете има суха кожа и лигавици, обложен език, чувства се летаргично и отпаднало. При новородените се наблюдава хлътнала фонтанела и раздразнителност.
  • Умора и сънливост. Липсата на енергия води до силна умора.
  • Сладкият дъх на ацетон. Дъхът на детето може да има специфичен мирис на плодове или ацетон, поради присъствието на кетони.
  • Затруднено дишане. Дишането става учестено и дълбоко, опитвайки се да компенсира киселинността в организма (Кусмаулово дишане).
  • Гадене, повръщане и болки в корема. Това са често срещани симптоми при кетоацидоза.
  • Замъглено съзнание или обърканост. В по-тежки случаи може да настъпи загуба на съзнание до кома.

Как да реагирате, ако подозирате диабетна кетоацидоза при детето?

Ако забележите някой от гореизброените симптоми или подозирате, че детето ви може да развива диабетна кетоацидоза, е важно да действате бързо.

1. Проверете нивото на кръвната захар. Ако детето вече е диагностицирано с диабет, веднага измерете кръвната захар. Ако нивата са много високи (обикновено над 14 ммол/л) и има симптоми на диабетна кетоацидоза, е необходима спешна медицинска помощ.

2. Измерете кетоните. Ако имате подходящ тест за кетони в урината или кръвта, проверете нивата им. Високите кетони са предупредителен знак. Измерването става със специални лентички, които се потапят в урината на детето или чрез глюкомер за измерване на кетонни тела, като вторият метод е по- надежден.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback