Метеоритен дъжд ще озари небето с ярко зрелищно шоу на 20 и 21 октомври

НАСА призовава звездобройците да изчакат до след полунощ

18.10.2024 | 23:08 Редактор:
Любителите на астрономията вече си разменят съвети относно най-добрия начин да наблюдават всичко.
Любителите на астрономията вече си разменят съвети относно най-добрия начин да наблюдават всичко.

Орионидите се завръщат и ни очаква грандиозен метеоритен дъжд през уикенда. Според Американското метеорно общество звездобройците могат с нетърпение да наблюдават небето от неделя (20 октомври) и да продължат през идната седмица, съобщи "Salon".

Метеоритният дъжд Ориониди - често наричан на кратко "Орионидите" - се случва всяка година благодарение на Халеевата комета. Въпреки че известният небесен обект преминава покрай Земята само веднъж на 72-80 години (и ще се появи отново в средата на 2061 г.), той оставя ежегодна следа от метеоритни дъждове, известни като Ориониди.

Орионидите са известни с ярките си цветове и с бързината си

Технически те бяха видими през 2024 г., като започнаха още на 26 септември, но условията за наблюдение не бяха идеални до тази седмица. Дори и сега обаче намаляващата Луна все още донякъде ще възпрепятства условията за наблюдение. И все пак Американското метеорно общество казва, че феновете на метеорните дъждове могат да останат доволни, въпреки това препятствие. Орионидите преминават покрай и/или навлизат в земната атмосфера със скорост 66 км в секунда, или около 238 000 км/ч. В резултат на това те създават доста зрелищно шоу, като Орионидите са известни с ярките си цветове и бързината си. Любителите на астрономията вече си разменят съвети относно най-добрия начин да наблюдават всичко, предаде БГНЕС.

"През 2024 г. метеоритният дъжд Ориониди ще изсипе най-големия си брой метеорити сутринта на 20 и 21 октомври. Сутринта на 21 октомври може да донесе най-богатата картина от метеори", пише EarthSky.org.

НАСА призовава звездобройците да изчакат до след полунощ, след което да намерят място, отдалечено от светлинно замърсяване (особено урбанизирани райони или такива с улично осветление). След като намерят удобна позиция, звездобройците трябва да отделят половин час или повече, за да легнат по гръб и да гледат нагоре. Тези, които се намират в Северното полукълбо, трябва да са обърнати на югоизток, а тези в Южното полукълбо - на североизток.

Снимка: Pexels