fallback

Близо ли сме до откриване на извънземни радиосигнали в Космоса?

Растат шансовете да намерим "интелигентен" характер

18.10.2024 | 13:05 Автор: Беатрис Младжова

Цялостно сканиране на радиосигнали от звездната система TRAPPIST-1 направиха специалисти от института SETI, търсещи извънземни цивилизации.

TRAPPIST-1 е звезда, разположена на 40 светлинни години от Земята, в орбита от няколко планети, от които 2 или 3 изглежда са в обитаемата зона (или поне често навлизат в нея). Оценките за вероятността за съществуване на живот там варират от близо 100% до около нула.

Сътрудниците на института SETI направиха много важна стъпка в тази посока, пише Scitechdaily. Те предполагат, че интелигентният живот, ако е възникнал в тази система преди достатъчно време, може да бъде открит на повече от една планета.

Това означава, че съществува теоретична възможност за засичане на сигнали, предавани от един свят към друг. При първо филтриране броят на радиосигналите е намален до приблизително 11 000, а след нов етап на внимателен анализ остават само 2264.

До известна степен учените са останали разочаровани: нито един от тези сигнали не е имал подчертано "интелигентен" характер. Разбира се, с развитието на технологиите расте и шансът да открием разум в Космоса, казват експертите и не се отказват от своето търсене.

Четете повече в megavselena.bg

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
63%
Категорично "не".
22%
Колебая се, още не съм решил/а.
10%
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
5%
Общо 2174 гласа

Снимка: Pexels

fallback
Още от Любопитно
fallback