Тайната на отслабването се крие в 14 новооткрити гена

Хората често постигат различни резултати в отслабването, дори когато спазват еднакви режими

18.10.2024 | 13:06 Редактор:
Затлъстяването е глобална епидемия.
Затлъстяването е глобална епидемия.

В проучване, публикувано в списание Research Quarterly for Exercise and Sport, са открити 14 "гена на отслабването", които могат да взаимодействат и да влияят на способността за загуба на тегло.

Макар че здравословното хранене, физическите упражнения, и качественият сън играят важна роля за поддържането на здравословно тегло, изследванията показват, че са намесени и фактори, които не могат да бъдат променени, като генетичните фактори.

Затлъстяването е глобална епидемия, която поставя все по-голямо напрежение върху обществото, икономиката и здравната система. Въпреки че упражненията и диетата са известни методи за справяне със затлъстяването, проблемът е много по-сложен и включва множество фактори.

Забелязва се, че хората често постигат различни резултати в отслабването, дори когато спазват еднакви режими на упражнения. Това насочва изследователите към генетичните различия като потенциално обяснение за тези вариации. 

За целите на проучването изследователите набират 38 възрастни участници на възраст между 20 и 40 години. Участниците в проучването са разпределени на случаен принцип в група за тренировъчни упражнения - която използва програма за бягане - или в контролна група в продължение на осем седмици.

И на двете групи е било казано да не променят обичайния си хранителен режим и да не правят допълнителни упражнения.

В края на проучването всички участници са изследвани за 1000 генни варианта, което е помогнало на учените да идентифицират комбинация от 14 гена, която може да подобри загубата на тегло.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Freepik