Ядки и семена за плътна и дълга коса

Здравето на косата зависи от храненето

18.10.2024 | 11:30 Редактор:
Ядките и семената са полезни за общото здраве и косата.
Ядките и семената са полезни за общото здраве и косата.

Смяната на сезоните, нездравословното хранене, хормоналните изменения, стресът и стареенето могат да влошат състоянието на косата и да доведат до косопад. Здравето на косата зависи от храненето, затова е важно да избягваме дефицити на важни хранителни вещества. Ядките и семената са полезни за общото здраве и косата. Вижте кои от тях да добавите в менюто си за по-добър растеж на косата.

Тиквени семки

Те са не само вкусни, но и много богати на хранителни вещества, които могат да направят чудеса с косата ни. Консумацията им ни осигурява минерали като цинк, мед, магнезий, селен и калций. Смята се, че тиквените семки допринасят за намаляване на риска от изтъняване на косата.

Орехи

Други полезни ядки не само за здравето на сърцето и мозъка, но и за косата са орехите. Те са богат източник на антиоксиданти и мастни киселини, които могат да стимулират "спящите" космени фоликули и да ги подсилят, за да произвеждат по-силен и по-пълен растеж на косата.

Ленено семе

Лененото семе е източник на много полезни хранителни вещества. То е особено богато на омега-3 мастни киселини и лигнани, които могат да стимулират по-добро кръвообращение в тялото и да предотвратят възпалението на космения фоликул. Важно е да консумираме смляно ленено семе, а ако е предварително накиснато, още по-добре.

Слънчогледови семки

Слънчогледовите семки са богат източник на гама-линоленова киселина. Изследвания сочат, че тя е мощно хранително вещество, което може да помогне за подсилването на косата, правейки я по-лъскава и хубава. Също така се смята, че редовната консумация на слънчогледови семки допринася за стимулирането на латентните космени фоликули, насърчавайки ги да "произвеждат" нова коса.

Четете повече в az-jenata.bg

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 2155 гласа

Снимка: Freepik