fallback

Редовното миене на зъбите намалява риска от инсулт и рак

Добрата хигиена води до улеснено храносмилане

17.10.2024 | 22:20 Автор: Толя Стоянова

Добрата хигиена на устната кухина води до правилно дъвчене и улеснено храносмилане, разбираем говор и правилна артикулация, повишено самочувствие и самооценка. От друга страна, добрата хигиена е и една от най-важните стъпки за профилактика на оралните заболявания. Липсата на заболяване от своя страна води до липса на болка и подобрено качество на живот.

Освен изброените предимства през последните години се правят много проучвания върху влиянието на добрата орална хигиена върху различни заболявания и състояния на други органи и системи. Според проучване в Южна Кореа за период от около 10 години е доказана връзка между честотата на четкане на зъбите и рискът от инсулт. Резултатите показват, че почистването на зъбите три пъти на ден може да доведе до намален риск от инсулт. Това най-общо се обяснява с намаляването на броя на микроорганизмите в устната кухина, а от там и понижаване на риска за достигане на тези микроорганизми в системното кръвообращение.

Според друго проучване от 2020 г. има връзка между рака на горните отдели на дихателната и храносмилателната система и оралната хигиена. Смята се, че увеличаването на честотата на четкане на зъбите намалява риска от рак на устната кухина с 6%, на носоглътката с 11%, на гръкляна с 3%, на хранопровода с 6%, на стомаха с 4%. Може да се направи заключение, че редовната хигиена на устната кухина може да е предпазващ фактор за рак на горните отдели на дихателната и храносмилателната системи, както и за рак на стомаха. 

Лошата хигиена е предразполагащ фактор за диабет, сърдечни заболявания и затлъстяване

Редица проучвания посочват връзка между лошата лична орална хигиена и повишен риск от заболявания на сърдечно-съдовата система. Механизмът, по който зъбната плака влияе върху кръвоносните съдове, е основан на предположението, че бактериите и вирусите могат да имат директно влияние върху атеросклеротични плаки като доведат до възпаление. Доказано е, че в над 40% от случаите на изследвани артериални плаки на сънната артерия са открити микроорганизми характерни за зъбния планов биофилм: Porphyromonas gingivalis, Tannerella forsythensis и Prevotella intermedia. Доказано е, че по-малката честота на почистване на зъбите е свързано и с повишен риск и от хипертония.

Лошата хигиена, наличието на възпалителни процеси в зъбодържащия апарат, е и предразполагащ фактор за развитие на диабет. В същото време наличието на пародонтит повишава риска от лош гликемичен контрол при хора с диабет. Също така почистването на зъбите с четка и паста по-рядко от веднъж на ден е свързано със затлъстяване. Липсата на измиване на зъбите след последното хранене вечер се асоциира с развитие на хипергликемия.

Автор: д-р Натали Емилова

Четете повече в puls.bg.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 2033 гласа

Снимка: Pexels

fallback
Още от Любопитно
fallback