Начини да разпознаем кога човек е нарцистичен

Те често надценяват възможностите си

17.10.2024 | 22:43 Редактор:
Нарцисистите се смятат за специални и уникални.
Нарцисистите се смятат за специални и уникални.

От гръцката митология познаваме термина "нарцисизъм". Той идва от приказката за Нарцис, ловец, който се фиксира върху отражението си (Cleveland Clinic, 2023). В съвременната психология нарцистичното личностно разстройство (НРЛ) се простира отвъд фиксацията върху физическия външен вид, обхващайки черти като интелигентност, харизма, успех и сила (Kacel et al., 2017). То е с по-голяма честота сред мъжете (Rosenthal et al., 2020).

Скритият характер на нарцистичните вярвания и поведение обаче усложнява точните оценки, подчертавайки неуловимия характер на това състояние. Според Диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства - DSM-5 от Американската психиатрична асоциация, нарцистичното разстройство на личността  е психологическо състояние, белязано от трайни черти на грандиозност, фантазии за безгранична сила и ненаситно желание за възхищение, включително когнитивни, емоционални, междуличностни и поведенчески аспекти (American Psychiatric Association, 2013).

Нарцистичното разстройство оказва дълбоко влияние върху самовъзприемането, междуличностните отношения и психосоциалното благополучие. Сложната мрежа от нарцистични черти, варираща от преувеличено чувство за собствена значимост до всеобхватна липса на емпатия, поставя значителни предизвикателства не само за пряко засегнатите, но и за по-широката обществена среда (di Giacomo et al., 2023). 

Установено е,  че разпознаването в използването на специфичен език при лица с НРЛ разкрива основните когнитивни и емоционални характеристики на разстройството, особено грандиозност, правомощия и дефицит на емпатия. 

Нарцистични прояви

Грандиозно чувство за собствена значимост: Хората с нарцистично разстройство често надценяват възможностите си, поставят неоправдано високи стандарти за себе си и се занимават с хвалене или преувеличаване на постиженията си. Езиковите маркери на грандиозността могат да включват честа самореклама, използване на самохвалство и склонност да се омаловажават постиженията на другите.

Чести фантазии за успех и власт: Лицата с НЛР таят фантазии за притежание на успех, сила, интелигентност, красота, любов и себеосъществяване. Това може да е очевидно в използването на език, който подчертава господството, контрола и превъзходството.

Вяра в превъзходството: Хората с нарцистично личностно разстройство се смятат за специални или уникални, свързвайки се само с хора, които смятат за достойни. Психолингвистичният анализ може да идентифицира чувството за право, отразено в техния езиков избор, като отправяне на постоянни изисквания или очакване на преференциално отношение.

Потребност от възхищение: Крехкото им самочувствие води до често съмнение в себе си и загриженост за мнението на другите, което води до постоянна нужда от възхищение и комплименти. Това може да се прояви в търсене на прекомерни комплименти или утвърждаване чрез език, потенциално използване на манипулативни тактики или фино ласкателство, за да се спечели възхищение.

Четете повече в puls.bg.

Автор: Стойна Калайджиева

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 2033 гласа

Снимка: Pexels