fallback

Голяма и много ярка Луна ще наблюдаваме тази нощ

Ще бъде най-близката до Земята за цялата година

17.10.2024 | 12:48 Автор: Вяра Димова

Суперлуната този четвъртък е най-близката до Земята за цялата година и се съчетава с комета в рядко срещано небесно зрелище, съобщи АП. Третата от четирите Суперлуни за годината е на около 357 364 километра от нас, поради което ще изглежда още по-голяма и по-ярка, отколкото през август и септември.

Пълнолунието може да се наблюдава в нощта на 17 октомври

По стечение на космическата съдба в съседство се намира комета. Открита през миналата година, кометата C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) сега се откроява в Северното полукълбо, след като покори звездобройците в Южното полукълбо. Лунната светлина ще размие част от опашката на кометата, но все пак си струва да я погледнете след залез слънце, каза Бил Кук от НАСА. 

"Повечето астрономи ненавиждат пълнолунието, защото ярката му светлина пречи на наблюдението на други обекти. Така че ни е малко трудно да се изказваме поетично за него, дори и да е най-голямата суперлуна за 2024 г.", коментира той.

Кометата може никога да не се върне

По-добре се постарайте да видите кометата - тя може никога да не се върне, съветват астрономите. Ако пък пропуснете голямото пълнолуние, имате още един шанс - четвъртата и последна Суперлуна за годината ще изгрее на 15 ноември 2024 г.

По-скоро популярен, отколкото научен термин, "Суперлуна" се появява, когато пълната лунна фаза се синхронизира с особено близко движение около Земята. Обикновено това се случва само три или четири пъти годишно, като се има предвид постоянно променящата се овална орбита на Луната, предаде "Фокус".

Суперлуната очевидно не е по-голяма, но може да изглежда така, въпреки че според учените разликата е едва забележима. По-лесно е да се открие промяната в яркостта - Суперлуната може да бъде с 30% по-ярка от средната осветеност на естествения ни спътник.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 1910 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от Любопитно
fallback