Идеи за здравословна закуска

Яйца, овесени ядки, авокадо...

17.10.2024 | 08:55 Редактор:
Важно е да не пропускаме закуската.
Важно е да не пропускаме закуската.

Закуската ни осигурява положителен и засищащ старт, който да ни държи адекватни и фокусирани с часове. Именно заради това е определяна като най-важното хранене за деня. Когнитивната функция също се влияе от захранването на организма, така че закуската наистина определя всички следващи стъпки през деня.

Здравословни закуски за силен старт на деня

Пълнозърнести гофрети

Една от най-лесните и вкусни тестени закуски са гофретите. Просто забърквате сместа и я изсипвате в гофретника, който върши цялата работа. Няма нужда да обръщате или да наблюдавате постоянно. Вземете пълнозърнесто брашно, което е запазило своите хранителни вещества заради липсата на обработка, яйца, прясно мляко, ванилия и любимите си топинги. Може да добавите горски плодове, шоколад, фъстъчено масло или банан и сте готови със здравословната си закуска.

Яйца

Независимо дали ги правите бъркани, варени, на омлет или поширани, те са основен компонент за силен старт на деня. Яйцата са един от малкото хранителни източници на витамин D, който ни липсва през есента и зимата. Именно затова е добре да ги включвате по-често в диетата си през студените дни, за да се запасите както с протеин, така и с витамини.

Овесени ядки

Овесените ядки се превърнаха във втората най-популярна закуска след яйцата. Печелят точки заради множеството си здравословни ползи за организма и фигурата, ситостта, която осигуряват, както и начина си на приготвяне. Може да ги направите веднага след ставане, като ги оставите да престоят в хладилник за няколко часа и да ги хапнете още на същия ден. 

Авокадо

Авокадото е пълно с омега-3 мастни киселини, антиоксиданти и други хранителни вещества, които помагат с холестерола, плътността на костите, борбата с рака на кожата и много други. Освен на препечена филийка, може да включите авокадото в смути или да го добавите към бърканите си яйца.

Четете повече в tialoto.bg

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 1728 гласа

Снимка: Pixabay