Климатичните промени са опасни за здравето на мозъка

Влияят на настроението ни

16.10.2024 | 23:00 Редактор:
Промяната в нашата психика произтича най-вече от все по-горещите средни температури.
Промяната в нашата психика произтича най-вече от все по-горещите средни температури.

Климатичните промени рефлектират върху нервната система и вредят на мозъка и неговите фини процеси. Това естествено може да повлияе не само на настроението ни, но и да се отрази на поведението ни.

Често се обръща внимание на това как затоплящият се свят влияе на физическото ни здраве, носейки ни допълнително сърдечни и белодробни проблеми, нарастване на заболяванията, предавани по вода, алергиите и пр. Дали обаче измененията в климата, на които сме наблюдатели, не променят и начина ни на мислене?

Според специалисти заради продължаващото покачване на температурите и други климатични ефекти повече хора стават психологически страдащи – все по-голям брой научни изследвания подчертават връзката между измененията на климата и смущенията в емоционалното състояние, настроението, наличието на агресия, проблеми с ученето, загуба на производителност, както и нарастване на психичните разстройства и инфекциозните болести. Може да е неочаквано, но дори и болестта на Алцхаймер има връзка с климата. За всичко това подробно пише Клейтън Пейдж Олдърн, автор на книгата "Тежестта на природата: Как променящият се климат изменя мозъка ни".

"Когато казваме, че променящият се климат има отношение към познанието, поведението, вземането на решения и психологическото благополучие, ние всъщност описваме друг физически ефект върху човешкото тяло - здравето на мозъка", казва авторът.

Промяната в нашата психика произтича най-вече от все по-горещите средни температури и по-продължителните горещи вълни с екстремни температури. Други виновници включват увеличаване на частиците замърсяващи въздуха, вредни цъфтежи на водорасли и вектори на мозъчни заболявания като кърлежи и комари, които преминават големи разстояния и се влияят от топлината.

Четете повече в puls.bg.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 1593 гласа

Снимка: Pexels