На 16 октомври празник имат шефовете

Традицията идва от САЩ

16.10.2024 | 06:45 Редактор:
Денят на шефа се празнува основно в САЩ.
Денят на шефа се празнува основно в САЩ.

16 октомври се празнува в някои страни като Ден на шефа. Традицията тръгва от САЩ. Създаден е от Патриша Бейс Хароски през 1958 г., когато тя го регистрира в Търговската камара на САЩ като празник. Датата, която избра, не е случайна - това е рожденият ден на баща ѝ, за който тя работи по това време. 

Патриша е стигнала до извода, че рядко служителите на баща ѝ оценяват работата, която върши за тях и не показват признателност. 

Повече от 50 г. на този ден хората благодарят на шефовете си за това, че са били добри и справедливи през цялата година. Разбираемо празникът среща и противници, които критикуват практиката служителите да поздравяват шефовете си, които хем печелят повече, хем ги командват.

Денят на шефа се отбелязва и в други страни, сред които Индия.

Какво прави един шеф добър

В онлайн проучване индийците посочват кое според тях прави един шеф добър началник. Над 31% от служителите предпочитат мениджъри, които ги мотивират да работят по-добре и дават навременна обратна връзка. Ефективната комуникация е ключ към успешното изпълнение на работата, като помага и за поддържането на приятелски отношения между служители и мениджъри. Такива обаче се оказват рядкост. 

Като основна причина за смяна на работата 41% от анкетираните посочват липсата на възможност за кариерно развитие, а 33% казват, че са напуснали последната си работа заради лоши шефове. 

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
63%
Категорично "не".
22%
Колебая се, още не съм решил/а.
10%
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
5%
Общо 2174 гласа

Снимка: pixabay