Вид гъба подпомага имунната система и удължава живота

Известна е със своето благоприятно влияние върху здравето на сърцето

15.10.2024 | 19:55 Редактор:
Вид гъба подпомага имунната система и удължава живота
Вид гъба подпомага имунната система и удължава живота

Гъбата рейши (Ganoderma lucidum) на прах се използва широко в добавки, чайове и други здравословни продукти, като се смята, че помага за укрепване на имунната система, поддържане на здравето на сърцето и дори за борба със стреса и умората. Какво точно я прави толкова специална?

Подпомага имунната система

Една от най-важните ползи на гъбата рейши на прах е нейният благоприятен ефект върху имунната система. Тя съдържа биоактивни съединения, наречени бета-глюкани, които стимулират активността на макрофагите и увеличават производството на белите кръвни клетки. Това прави организма по-устойчив към инфекции, вируси и бактерии. 

Поддържане на сърдечно-съдовата система

Рейши на прах е известна със своето благоприятно влияние върху здравето на сърцето. Изследвания показват, че тя може да помогне за понижаване на кръвното налягане и нивата на лошия холестерол (LDL), като същевременно повишава добрия холестерол (HDL). Тези свойства на рейши подпомагат здравословното функциониране на кръвоносните съдове, което намалява риска от атеросклероза и сърдечни заболявания. 

Успокоява нервната система и намалява стреса

Гъбата рейши на прах има адаптогенни свойства, което означава, че може да подпомогне организма да се справи със стреса и умората. Адаптогените са естествени вещества, които подпомагат баланса на хормоните и подобряват устойчивостта на организма към физически и психически стресови фактори. Рейши помага за подобряване на настроението, намаляване на тревожността и дори за облекчаване на симптомите на депресия.

Подобрява съня

Рейши на прах се използва често и за подобряване на качеството на съня. В традиционната китайска медицина тя е известна със своето успокояващо действие върху ума и нервната система, което може да помогне за по-лесното заспиване и подобряване на качеството на съня. Рейши не предизвиква сънливост през деня, но подпомага тялото да се отпусне и да се подготви за по-добър сън през нощта. 

Подпомага дълголетието и общото здраве

Традиционното използване на рейши е свързано с удължаване на живота и подобряване на качеството на живот. Гъбата съдържа разнообразие от биоактивни съединения, които подпомагат здравословното функциониране на клетките, предпазват от стареене и дегенерация на тъканите.

Четете повече в puls.bg.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 1117 гласа

Снимка: Pexels