Плюсовете и възможните рискове от поставянето на силикон в гърдите

Не е изключено да се появи имунна реакция или възпаление

14.10.2024 | 20:00 Редактор:
Трябва да се имат предвид и положителните и отрицателните страни на процедурата.
Трябва да се имат предвид и положителните и отрицателните страни на процедурата.

Използваният в козметичната хирургия силикон, особено при поставянето на гръдни импланти, има както положителни, така и потенциално рискови влияния върху женското тяло. Тази процедура е широко разпространена и често се свързва с подобряване на самочувствието и телесния имидж, но трябва да се разглежда с оглед на физиологичните и здравните аспекти.

Положителни ефекти

  • Подобрено самочувствие и удовлетвореност от външния вид

Един от основните фактори, поради които жените избират силиконови импланти, е желанието за естетическа промяна. След процедурата мнозина изпитват повишено самочувствие и удовлетворение от външния си вид. За жени, които са имали несигурност относно размера или формата на гърдите си, имплантите могат да помогнат за подобряване на психоемоционалното състояние.

Това е особено важно за тези, които са преминали през мастектомия заради рак на гърдата, тъй като имплантите позволяват възстановяване на телесния силует и възстановяване на чувството за женственост.

  • Възможности за персонализация

Силиконовите импланти се предлагат в различни форми и размери, което дава възможност за персонализиран подход, според анатомичните особености и желанията на всяка жена. Технологиите са напреднали до степен, при която имплантите могат да изглеждат много естествени и да се усещат комфортно при носене.

Потенциални рискове и странични ефекти

  • Реакции на тялото

Въпреки че повечето импланти са проектирани така, че да бъдат съвместими с човешкото тяло, не е изключено да се появи имунна реакция или възпаление. В някои случаи организмът може да реагира на силиконовия имплант чрез образуване на капсулна контрактура – уплътняване на тъканта около импланта, което може да доведе до дискомфорт и деформация на гърдите.

  • Рискове от руптура или изтичане

Силиконовите импланти са издръжливи, но съществува малък риск от руптура (спукване). Когато това се случи, силиконът може да изтече в околните тъкани. Макар че модерните импланти използват кохезивен гел, който намалява риска от разпространение на силикон в организма, руптурата все пак изисква хирургическа намеса за отстраняване и подмяна на импланта.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: freepik