Прага слага край на нощните обиколки по кръчмите

Чешката столица предпочита по-културни туристи

14.10.2024 | 16:48 Редактор:
Ще се лее по-малко бира в Прага.
Ще се лее по-малко бира в Прага.

Чешката столица Прага от дълго време е популярна дестинация за шумни ергенски партита и кръчмарски обиколки, предимно от Великобритания. Това обаче приключва.

Общинските съветници на Прага заявиха, че са забранили нощните обиколки на кръчми, организирани от туристически агенции. Градът иска да се насочи към по-културни туристи. Заместник-кметът на Прага Зденек Хриб заяви, че организираните нощни обиколки по кръчмите вече ще бъдат забранени, предаде АФП. Няма да е възможно да се провеждат обиколки с екскурзовод между 22:00 ч. и 6:00 ч. сутринта

Чуждестранните любители на бирата от години помагат на Чехия да запази позицията си на "най-жадната" нация в света. През 2023 г. средностатистическият чех е изпил водещите в света 128 литра бира въпреки постоянния спад, който се наблюдава след появата на пандемията от Ковид-19 през 2020 г.

Бирата все още е по-евтина от водата в някои ресторанти, а много кръчми в историческия център, включен в списъка на ЮНЕСКО, предлагат прочутия местен лагер на много ниска за туристите цена, информира БГНЕС.

Ръководителят на Чешката асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Вацлав Старек приветства решението на кметството.

"Пътуванията до центъра в търсене на бира бяха проблем за местните хора, а също и за други туристи. Не мисля, че това ще навреди на продажбите ни. На никого няма да бъде забранено да ходи на кръчма, но тези нощни организирани обиколки по кръчмите не са нищо, от което бихме имали нужда", каза той.

Снимка: БГНЕС