fallback

Колко често е добре децата да мият ръцете си?

Хигиената предпазва от болести и инфекции

14.10.2024 | 14:43 Автор: Беатрис Младжова

Хигиената е жизнено важна за доброто здраве. Миенето на ръце е един от най-важните аспекти за здравна профилактика. Честото миене на ръце може значително да намали риска от инфекции и заболявания.

Предпазване от болести

Едно от най-важните предимства на честото миене на ръце е предотвратяването на разпространението на болести. Децата редовно се докосват до различни повърхности, където могат да се задържат бактерии, вируси и други патогени. Тези микроорганизми могат лесно да се пренесат в тялото чрез устата, очите или носа, когато децата се докосват до лицето си. 

Кога децата трябва да мият ръцете си?

Преди хранене – независимо дали е у дома или на обществено място, децата трябва да мият ръцете си преди всяко хранене, за да избегнат пренасянето на бактерии в тялото си чрез храната.

След използване на тоалетната – това е един от най-важните моменти, когато ръцете трябва да се мият, тъй като контактът с бактерии в тази ситуация е неизбежен.

След игра на открито или с животни – децата често играят с пръст, пясък или животни, което ги излага на множество микроби.

След кашляне, кихане или издухване на носа – вирусите на настинката и грипа лесно се разпространяват чрез ръцете след такива действия.

Четете повече в puls.bg.

Автор: Маринела Георгиева

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 520 гласа

Снимка: Pexels

fallback
Още от Любопитно
fallback