Трима учени спечелиха Нобеловата награда за икономика

Дарон Аджемоглу, Саймън Джонсън и Джеймс Робинсън получиха приза за техните изследвания

14.10.2024 | 14:31 Редактор:

Нобеловата награда за икономика за 2024 г. "за изследвания върху това как институциите се формират и влияят върху просперитета" спечелиха Дарон Аджемоглу, Саймън Джонсън и Джеймс Робинсън, съобщи Кралската шведска академия на науките, предаде "Ройтерс".

Престижната награда, официално известна като наградата "Sveriges Riksbank" за икономически науки в памет на Алфред Нобел, е последната, която ще бъде присъдена тази година и е на стойност 11 милиона шведски крони (около 1,1 млн. долара).

Дарън Аджемоглу и Саймън Джонсън от Масачузетския технологичен институт и Джеймс Робинсън от Чикагския са установили, че в основата за това са сериозните разлики в работата на държавните институции. В някои страни те работят в интерес на отделни личности, а не на обществото, което е и причина за ниския икономически растеж.

С обявяването на лауреатите по икономика приключва и Нобеловата седмица. Призьорите в отделните категории ще получат наградите си на официалната церемония на 10 декември 2024 г. в Стокхолм.

Снимка: БГНЕС