Колко пъти на ден бие сърцето ни и как стресът и травмата се отразяват на ритъма?

При новороденото дете ударите са до 190 в минута

14.10.2024 | 11:50 Редактор:
Сърцето регулира честотата и функционирането си в зависимост от метаболитните нужди на организма.
Сърцето регулира честотата и функционирането си в зависимост от метаболитните нужди на организма.

Емоциите и физическият стрес, преживяната травма или заболяване влияят върху работата на сърцето. Проучвания показват, че интервалите на сърдечната честота се забавят и ускоряват с приблизително 100 милисекунди всеки път, когато вдишваме или издишваме.

За да се оцени сърдечната честота за цял живот, е необходимо да се изчисли броят на ударите в минута. Сърдечната честота се измерва в удари в минута (BPM).

Директорът на катедрата по сърдечно-съдова медицина в медицинското училище "Робърт Ууд Джонсън" към университета "Рутгерс" в Ню Джърси д-р Партхо Сенгупта нашето сърце е в състояние да регулира честотата и функционирането си в зависимост от метаболитните нужди на организма.

При възрастните, когато е в покой, то прави от 60 до 100 удара в минута (честотата на по-голямата част от 55 до 85 BPM, според Харвардското медицинско училище). При новороденото, в състояние на покой, сърцето прави от 70 до 190 удара в минута.

Ако в покой при възрастен човек честото е извън границите на посочения по-горе интервал, това е знак за патология.

Човек със средна сърдечна честота в покой от 70 удара в минута ще направи 100 800 удара на ден. За година това са приблизително 36,8 милиона удара, а при средна продължителност на живота от 77,5 години – около 2,85 милиарда удара.

Четете повече по темата в megavselena.bg

Снимка: pixabay