fallback

Колко вредни са наистина свръхпреработените храни?

Някои от тях могат да имат и здравословни ползи

14.10.2024 | 13:24 Автор: Беатрис Младжова

Смята се, че свръхпреработените храни имат лоши последици за здравето ни. Сред тях са общата смъртност, повишен риск от деменция и развитие на диабет тип 2, наред с други усложнения.

Въпреки това ново становище, публикувано в сп. European Journal of Clinical Nutrition предполага, че някои от тревогите може да са напразни.

В статията се посочва, че много от проучванията за свръхпреработените храни и неблагоприятните им ефекти върху здравето не отчитат разликите в обработката и съставките на някои подгрупи.

Свръхпреработените храни често се оценяват по различен начин в рамките на епидемиологични проучвания, показвайки значителни вариации в асоциациите с крайни здравни показатели. Статистическите анализи се базират на редица предположения, като точно измерване на хранителния прием, известен състав на храните и влияние от методите на съхранение и приготвяне, които могат да поставят под въпрос точността на резултатите.

Изследването подчертава, че не всички преработени храни са еднакви. Преработката сама по себе си не е непременно вредна – важно е как тя влияе на състава на храните. Пример за това е киселото мляко, което е преработено, но остава здравословно.

Възможни са и положителни ефекти

Някои свръхпреработени храни могат да имат неутрални или дори положителни ефекти върху здравето, докато други са свързани с повишен риск от хронични заболявания. Ключовото е да се разгледат начинът на преработка, използваните съставки и мястото на тези храни в общия хранителен режим, преди да се правят широки препоръки за хранене или здравни политики.

Авторите на статията подчертават, че не всички ултрапреработени храни са еднакви и че различните съставки в подгрупите могат да повлияят на здравето по различен начин.

Киселото мляко, макар и технически ултрапреработена храна, може да предложи здравословни ползи, когато съдържа ниски количества добавени захари (+). Обогатеното с пробиотици кисело мляко (+) поддържа здравето на червата, а калцият и витамин D са полезни за костите. Изборът на неподсладени или минимално подсладени варианти позволява да се извлекат ползите от киселото мляко, без недостатъците на прекомерно добавените захари.

Четете повече по темата в puls.bg.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 468 гласа

Снимка: Pexels

fallback
Още от Любопитно
fallback