Колко вредни са наистина свръхпреработените храни?

Някои от тях могат да имат и здравословни ползи

14.10.2024 | 13:24 Редактор:
Не всички преработени храни са еднакви.
Не всички преработени храни са еднакви.

Смята се, че свръхпреработените храни имат лоши последици за здравето ни. Сред тях са общата смъртност, повишен риск от деменция и развитие на диабет тип 2, наред с други усложнения.

Въпреки това ново становище, публикувано в сп. European Journal of Clinical Nutrition предполага, че някои от тревогите може да са напразни.

В статията се посочва, че много от проучванията за свръхпреработените храни и неблагоприятните им ефекти върху здравето не отчитат разликите в обработката и съставките на някои подгрупи.

Свръхпреработените храни често се оценяват по различен начин в рамките на епидемиологични проучвания, показвайки значителни вариации в асоциациите с крайни здравни показатели. Статистическите анализи се базират на редица предположения, като точно измерване на хранителния прием, известен състав на храните и влияние от методите на съхранение и приготвяне, които могат да поставят под въпрос точността на резултатите.

Изследването подчертава, че не всички преработени храни са еднакви. Преработката сама по себе си не е непременно вредна – важно е как тя влияе на състава на храните. Пример за това е киселото мляко, което е преработено, но остава здравословно.

Възможни са и положителни ефекти

Някои свръхпреработени храни могат да имат неутрални или дори положителни ефекти върху здравето, докато други са свързани с повишен риск от хронични заболявания. Ключовото е да се разгледат начинът на преработка, използваните съставки и мястото на тези храни в общия хранителен режим, преди да се правят широки препоръки за хранене или здравни политики.

Авторите на статията подчертават, че не всички ултрапреработени храни са еднакви и че различните съставки в подгрупите могат да повлияят на здравето по различен начин.

Киселото мляко, макар и технически ултрапреработена храна, може да предложи здравословни ползи, когато съдържа ниски количества добавени захари (+). Обогатеното с пробиотици кисело мляко (+) поддържа здравето на червата, а калцият и витамин D са полезни за костите. Изборът на неподсладени или минимално подсладени варианти позволява да се извлекат ползите от киселото мляко, без недостатъците на прекомерно добавените захари.

Четете повече по темата в puls.bg.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 394 гласа

Снимка: Pexels