SpaceX улови ускорителя на мегаракетата Starship

Тя е решаваща за амбициите на Илън Мъск да изпрати хора на Луната и Марс

13.10.2024 | 17:23 Редактор:
Супертежкият ускорител на Starship се върна на Земята с помощта на перки.
Супертежкият ускорител на Starship се върна на Земята с помощта на перки.

След тестов полет SpaceX успешно "хвана" първата степен на ускорителя на мегаракетата си Starship. Ракетата се изстреля от стартовата площадка в Тексас в неделя по време на петия голям изпитателен полет, който включваше първото в историята "улавяне" на ускорителя на ракетата след завръщането ѝ от Космоса.

Най-голямата и най-мощна ракета, разработвана някога, излетя в 8:25 ч. нюйоркско време. След като изстреля Starship в Космоса, ускорителят Super Heavy се върна на площадката за изстрелване на Земята, където се забави, докато се приземяваше. След това две "ръце", стърчащи от кулата за изстрелване на Starship, "хванаха" ускорителя, докато той се спускаше към Земята, а в центъра за управление на полетите се чуха радостни възгласи и аплодисменти.

Възстановяването на ускорителя на Starship след изстрелването е важен етап за SpaceX, тъй като ракетата се подготвя за търговски операции. Starship, която е от решаващо значение за амбициите на главния изпълнителен директор на SpaceX Илън Мъск да изпрати хора на Луната и Марс, все още има дълъг път пред себе си, преди да изстреля екипаж и товари.

Мъск отдавна изтъква, че превозното средство ще бъде изцяло за многократна употреба. Компанията е известна с това, че след изстрелване възстановява своите ракети-работници Falcon 9, но тези космически кораби са само частично за многократна употреба, като част от превозните средства все още се унищожават или остават неизползвани след края на мисията.

Подобно на Falcon 9, супертежкият ускорител на Starship се върна на Земята с помощта на перки, които го насочват през атмосферата. Той запали отново двигателите си, за да се спусне бавно към земята. Но за разлика от Falcon 9, която се приземява на твърда повърхност с помощта на крака за кацане, Super Heavy беше уловена точно преди да докосне земята.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС