fallback

Астрономи разкриха тайната за ядрото на Луната

Сърцето на нашия спътник представлява топка от твърд метал

13.10.2024 | 16:18 Автор: Толя Стоянова

Астрономи установиха, че ядрото на Луната прилича на това на Земята. Откритието е от голямо значение за разбирането на природата на нашия естествен спътник.

Въпреки близостта си до Земята, Луната все още крие много мистерии, особено що се отнася до нейните дълбини. Ново изследване на френски астрономи, публикувано в списание Nature, дава по-пълна картина на ядрото на Луната, пише Earth.

Използвайки данни от космически орбитални апарати, които обикалят около Луната, учените са установили, че сърцето на нашия спътник представлява топка от твърд метал, която е покрита с външен разтопен слой. Тоест ядрото на Луната е много подобно на ядрото на Земята.

Откритието, че ядрото на Луната е твърдо и има външен разтопен слой, налага преосмисляне на нашето разбиране за магнитното ѝ поле. Откритието също така разкрива как Луната се е формирала в продължение на милиарди години. Според учените вътрешното ядро ​​на Луната е с плътност, близка до тази на желязото. Радиусът му е приблизително 256 км, а заедно с външната разтопена обвивка – приблизително 360 км.

Авторите на изследването смятат, че Луната и Земята са по-тясно свързани, отколкото се смяташе досега. Ядрото на Луната е много по-малко и с по-малка плътност от това на Земята, което подчертава значителната разлика в техния състав и термична активност.

Четете повече в megavselena.bg.

Снимка: Pexels

fallback
Още от Любопитно
fallback