fallback

Учени разкриха принадлежат ли на Колумб останките, намерени преди 500 г.

Много експерти смятат, че гробницата в катедралата отдавна е съхранявала тялото му

12.10.2024 | 14:30 Автор: Толя Стоянова

Учени изследваха в продължение на 20 години ДНК анализ на човешки кости, открити в Севилската катедрала в Испания, и стигнаха до заключението, че те принадлежат на изследователя Колумб, починал през 1506 г., пише "Дейли мейл". През последните две десетилетия те сравняват ДНК, взета от проби, с ДНК от роднини и потомци на откривателя.

Откритието бе оповестено публично в навечерието на годишнината от откриването на Новия свят от Колумб на 12 октомври 1492 г. Тялото на Колумб беше премествано няколко пъти след смъртта му и някои експерти твърдяха, че е погребан в Доминиканската република. Това предизвика истински незаконен "лов" за намиране на останките на изследователя.

"Благодарение на новите технологии днес успяхме да докажем предишната теория, че останките от Севиля са принадлежали на Христофор Колумб", коментира криминологът и ръководил на изследването Мигел Лоренте.

Много експерти смятат, че гробницата в катедралата отдавна е съхранявала тялото на Колумб, но едва през 2003 г. Лоренте и историкът Марсиал Кастро получават разрешение да я отворят, откривайки неизвестни досега кости вътре.

Четете повече в megavselena.bg.

Снимка: Pexels

fallback
Още от Любопитно
fallback