fallback

Погрешни схващания за депресията и симптомите ѝ

Невинаги ще разберем кога някой страда

11.10.2024 | 17:50 Автор: Беатрис Младжова

При различните хора емоциите се проявяват по различен начин. Депресията, за разлика от представите ни, не се проявява непременно с очевидни симптоми като изразена тъга или отдръпване от близките. Подобни прояви могат да бъдат израз на депресия, но не е задължително те да са обвързани и тя да остане неразпозната и погрешно взета за тревожност или друго психично разстройство.

Мит е, че непременно ще разберем, ако някой страда от депресия

Част от засегнатите остават привидно функционално активни – те ходят на работа или училище, и не непременно изглеждат oмълчани и тъжни. Напротив, поведението им може да изглежда прекалено реактивно в очите на другите, да създават впечатление на сприхави, нервни, черногледи, анти. Възможно е депресията да засегне концентрацията и вниманието, да е нарушена паметта, състоянието да се е отразило на говора и подвижността – например страдащият може да говори по-бавно, да се движи по-мудно, споделят директорът на Центъра за когнитивна терапия към Университета на Пенсилвания д-р Кори Нюман и докторът по философия и директор по клинично обучение в катедрата по психология на университета Де Паул Джоселин Смит Картър.

Всеки изпада в депресия понякога

Депресията няма нищо общо със съзнаването на даден труден период, през който минаваме. Един на всеки шест души в даден момент от живота си може да изпадне в истинска депресия. Това съвсем не е "всички" и точно тук се създават опасните условия за разпознаването на истински тревожното психично състояние. Всяка емоция, и тъгата, идва и си отива - така се получава при функциониращите типове и е нормално всеки действително да има по няколко по-тегави периода в живота. Депресията обаче е по-постоянна и тя продължава дълго време, налична е месец и повече.

 

Депресията засяга само настроението

Нещата не опират само до това дали е налице или не лошо настроение. Картината е по-дълбока. Обикновено депресията изтощава и сякаш изсмуква силите на засегнатия, нарушава съня и храненето му. Възможни са и множество физически прояви като поява на мигрена, копривна треска, респираторни, стомашно-чревни, сърдечни и други прояви. Засяга умственото и емоционално състояние и може да предизвика специфични физически реакции, и обратното.

Четете повече в puls.bg.

Автор: Румяна Тасева

Снимка: Pexels

fallback
Още от Любопитно
fallback