Погрешни схващания за депресията и симптомите ѝ

Невинаги ще разберем кога някой страда

11.10.2024 | 17:50 Редактор:
Част от засегнатите остават привидно функционално активни.
Част от засегнатите остават привидно функционално активни.

При различните хора емоциите се проявяват по различен начин. Депресията, за разлика от представите ни, не се проявява непременно с очевидни симптоми като изразена тъга или отдръпване от близките. Подобни прояви могат да бъдат израз на депресия, но не е задължително те да са обвързани и тя да остане неразпозната и погрешно взета за тревожност или друго психично разстройство.

Мит е, че непременно ще разберем, ако някой страда от депресия

Част от засегнатите остават привидно функционално активни – те ходят на работа или училище, и не непременно изглеждат oмълчани и тъжни. Напротив, поведението им може да изглежда прекалено реактивно в очите на другите, да създават впечатление на сприхави, нервни, черногледи, анти. Възможно е депресията да засегне концентрацията и вниманието, да е нарушена паметта, състоянието да се е отразило на говора и подвижността – например страдащият може да говори по-бавно, да се движи по-мудно, споделят директорът на Центъра за когнитивна терапия към Университета на Пенсилвания д-р Кори Нюман и докторът по философия и директор по клинично обучение в катедрата по психология на университета Де Паул Джоселин Смит Картър.

Всеки изпада в депресия понякога

Депресията няма нищо общо със съзнаването на даден труден период, през който минаваме. Един на всеки шест души в даден момент от живота си може да изпадне в истинска депресия. Това съвсем не е "всички" и точно тук се създават опасните условия за разпознаването на истински тревожното психично състояние. Всяка емоция, и тъгата, идва и си отива - така се получава при функциониращите типове и е нормално всеки действително да има по няколко по-тегави периода в живота. Депресията обаче е по-постоянна и тя продължава дълго време, налична е месец и повече.

 

Депресията засяга само настроението

Нещата не опират само до това дали е налице или не лошо настроение. Картината е по-дълбока. Обикновено депресията изтощава и сякаш изсмуква силите на засегнатия, нарушава съня и храненето му. Възможни са и множество физически прояви като поява на мигрена, копривна треска, респираторни, стомашно-чревни, сърдечни и други прояви. Засяга умственото и емоционално състояние и може да предизвика специфични физически реакции, и обратното.

Четете повече в puls.bg.

Автор: Румяна Тасева

Снимка: Pexels