fallback

Френското сопрано Ема Шаплен пред Bulgaria ON AIR: В основата на всичко е любовта

Любимата ѝ дума е "вятър"

11.10.2024 | 14:12 Автор: Елеонора Танева

Френското сопрано Ема Шаплен с първи концерт в България. Една от най-обичаните оперни прими в света излиза на сцената с хор, струнен оркестър и електронни музиканти, за да изпълни едни от най-завладяващите си хитове.  

"Работя по интуиция и със сърце. Обичам живота и искам да пресъздам всичко чрез звуци и думи", сподели Ема Шаплен пред Теодора Георгиева, часове преди да докосне българската публика с мистичния си глас.

Наричат я "Дивата на ангелите", а гласът ѝ докосва душата. Ема Шаплен е една от най-обичаните оперни певици в света. 

"Винаги е изненада за мен публиката, тя е различна, например хората в Мексико и Аржентина са изключително топли, сърдечни, викат, искат да те докоснат. В други държави публиката е много сдържана, понякога се чудиш дали им харесва, за първи път ще се запозная и с българската публика", не крие вълнението си Шаплен.

През годините тя пътува през стиловете. Занимавала се е с рок музика, а днес е изцяло отдадена на операта. 

"Моите родители ми казаха: "Това не е професия, не, не, страхуваме се от това, ти ще се занимаваш с администрация". Майка ми е секретар, или пък баща ми, който е полицай - той ми каза "ще дойдеш в полицията, за да имаш истинска работа". Но все пак се отдадох на музиката. Имало е моменти, когато съм искала да спра, но срещам някого, който пак ме връща на сцената", разказа оперната прима.

Ема Шаплен е също композитор и текстописец

"Най-голяма свобода ми дава, когато спрях да работя с продуценти и започнах да се продуцирам сама. Това е свобода, няма кой да ме пита колко продадени албума има, нищо няма", каза Ема Шаплен.

В творчеството си френското сопрано използва и древни езици. 

"Обичам езиците, харесвам да пиша на староиталиански, понякога използвам старогръцки, латински, имам интерес към древните езици. Обръщам се много към миналото. Важно е за поезията, езиците за мен са музиката на народите", каза певицата. 

Шаплен смята, че гласът ѝ е звярът в нея

"Именно този звяр ми дава гняв, енергия, страст, кураж да се кача на сцената, да пея, да съществувам на практика. В началото тази енергия ме плашеше и за това ѝ дадох името "звяр", но сега станахме приятели със звяра", поясни Ема Шаплен.

Оперната певица казва, че един живот не стига за нещата, на които иска да се отдаде. Но музиката остава най-голямата ѝ страст. Черпи вдъхновение от малките неща в живота, а любимата ѝ дума е "вятър". 

"Това е полъхът на живота, вятърът транспортира звуци, аромати, души, но в основата на всичко е любовта", завършва интервюто с френското сопрано.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

fallback
Още от Любопитно
fallback