fallback

Документален филм разкрива истинския произход на Христофор Колумб

Той ще бъде излъчен на 12 октомври

11.10.2024 | 12:10 Автор: Искра Ангелова

Испански учени са провели ДНК анализ, който ще хвърли светлина около произхода на Христофор Колумб. 5-вековната мистерия ще бъде разкрита с документален филм, озаглавен "ДНК на Колумб: истинският произход". Той ще бъде излъчен на 12 октомври по испанската обществена телевизия TVE.

Много страни водят дебати относно не само произхода, но и мястото, където е бил погребан мореплавателят, който проправи пътя за европейското завладяване на Северна и Южна Америка в края на XV век. Много историци оспорват "традиционната" теория, че той е от Генуа, Италия. Според други теории Колумб е евреин от Испания, или грък, или баск, или португалец.

Проучване, ръководено от криминалиста Мигел Лоренте, изследва миниатюрни проби от останки, погребани в катедралата в Севиля. Дълго време се смяташе, че е това е мястото на последния покой на Колумб, въпреки че има и други теории за местоположението на гробницата му.

Те сравниха тези проби с такива на известни негови роднини и потомци. Лоренте информира за изследването, но не разкри заключенията от него. Той каза само, че теорията, че останките от Севиля наистина принадлежат на Колумб, е потвърдена.

Търсенето на произхода на мореплавателя беше затруднено от много фактори, включително огромния обем от данни. "Резултатът е почти напълно достоверен", обясни криминалистът, цитиран от БГНЕС.

Колумб умира във Валядолид, Испания през 1506 г., но иска да бъде погребан на остров Испаньола, който днес се дели от Хаити и Доминиканската република. Тленните му останки са пренесени там през 1542 г., след това в Куба през 1795 г., а през 1898 г., както мнозина вярват, в Севиля, Испания.

Снимка: Pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback