fallback

Как да предпазим себе си и децата от идващите вируси

Избягвайте да докосвате лицето си

11.10.2024 | 09:19 Автор: Искра Ангелова

Есента вече е тук, а тя много често е съпътствана с вируси и настинки. Има няколко ежедневни навици, които могат да ни предпазят от тях.

Поддържайте ръцете си чисти

Докато микробите от настинка и грип могат да се носят във въздуха върху невидимите капчици на непокрито кихане или кашляне, докосването на заразена повърхност е най-честият начин за прихващане на грипния вирус. Това прави добрата хигиена на ръцете жизненоважна за децата в училищна възраст, които са свикнали да докосват повърхностите около себе си, без да се замислят.

Насърчавайте детето си да мие ръцете си поне 20 секунди със сапун и топла вода.

Избягвайте да докосвате лицето

Вашето дете може да не го осъзнава, но е вероятно то да докосва лицето си средно 16 пъти на час. Търкането на очите, чесането на носа или дъвченето на ноктите е пътят за преминаване на грипа в тялото. Най-добре е да избягвате да докосвате лицето им и да ги насърчавате да използват дезинфектант за ръце през целия ден.

Поддържане на повърхностите чисти

Всеки в семейството ви улавя микроби през целия ден и някои от тези микроби попадат в къщата ви. Дори и никой да не е болен, важно е повърхностите да се поддържат чисти.

Избърсването на повърхности и използването на дезинфекциращи кърпички помага за намаляване на микробите, така че вашето семейство да остане здраво.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback