fallback

Списък с храни срещу високо кръвно

Трябва да подбираме продукти, които са по-бедни на мазнини

11.10.2024 | 08:52 Автор: Вяра Димова

Една от най-важните стъпки за подобряване на сърдечносъдовото здраве е преминаването към по-здравословен режим, който е богат на фибри, бавноусвоими въглехидрати, полезни мазнини като омега-3, и избягване на наситените, трансмазнините, прекалено преработените продукти и полуфабрикатите. Нещо, което си знаем, но когато стигнем до въпроса: "Какво да ям сега?" се затрудняваме.

Ето един списък, с храни, които могат да бъдат включени в менюто, когато високото кръвно и контролът му са проблем.

Нискомаслено или обезмаслено кисело мляко

За българите консумацията на кисело мляко е традиция. Трудно можеш да се откажеш от продукт, с който сме известни по света и присъства на трапезата ни самостоятелно и в комбинация с ястия от най-ранната ни възраст, още повече, че е и традиционна основна храна при по-възрастните. Да се лишим от кисело мляко не е за препоръчване – въпреки противоречивите мнения, то продължава да се смята за добър източник на калций и витамин Д, които са ни необходими, включително и за подкрепа на сърдечносъдовото здраве.

Изходът е да се премине към избор на такива продукти, които са по-бедни на мазнини. Когато говорим за краве кисело мляко, продуктите, които имат маслена стойност над 3,6% е съмнително, че са с напълно натурален произход. Твърди се, че дори при млякото с 3,6% има допълнително добавяне на масленост, и за естествената такава се възприема от 2%.

Зехтин

Когато трябва да се предприемат мерки за здравето на кръвоносните съдове, непременно трябва да се намали консумацията на животински, транс, рафинирани мазнини. Една от лесните замени в кухнята е вместо олио и масло да се използва зехтин, особено като е типа на суровия екстра Върждин - за салати или подобряване на вкуса и текстурата на задушени зеленчуци след приключване на топлинната им обработка.

Задушените бейби моркови или фин зелен фасул поляти със зехтин могат да се окажат по-апетитни и приятни на вкус от традиционната яхния.

Чесън

Чесънът е един от традиционните за кухнята ни зеленчуци-подправки, който сякаш излиза от трапезата ни. Лишаването от него заради дъха, който създава след консумация, обаче не си заслужава. Има време, когато е подходящо и когато не е подходящо да се консумира. Чудодейната съставка в чесъна, която помага за редуцирането на кръвното, е алицинът. 

Цвекло

Цвеклото е богато на азотен оксид, които има понижаващ артериалното налягане ефект. Освен в салата, може да се консумира под формата на сок. Това според някои изследвания може да помогне за понижаването на кръвното с 4-5 деления.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback