Ковид-19 може да причини сериозни увреждания на мозъка

Някои симптоми продължат месеци след оздравяването на пациентите

10.10.2024 | 20:48 Редактор:
Изследвания показват, че тежките инфекции с коронавирус могат да предизвикат възпаление в мозъка.
Изследвания показват, че тежките инфекции с коронавирус могат да предизвикат възпаление в мозъка.

Изследвания показват, че тежките инфекции с коронавирус могат да предизвикат възпаление в "контролния център" на мозъка, което да доведе до увреждания, които могат да обяснят продължителното задъхване, умората и тревожността, изпитвани от някои преболедували пациенти.

Магнитно-резонансни изследвания с висока разделителна способност, проведени на 30 пациенти, хоспитализирани с Ковид-19 в началото на пандемията, преди наличието на ваксини, са разкрили признаци на възпаление в мозъчния ствол. Това е малка, но изключително важна структура, отговорна за жизненоважни функции като дишане, сърдечен ритъм и кръвно налягане.

Кои са най-честите симптоми?

Сканирането е показало, че тежките инфекции с коронавирус могат да предизвикат имунна реакция, която да възпали мозъчния ствол, като полученото увреждане може да доведе до симптоми, които да продължат месеци след оздравяването на пациентите.

Най-честите симптоми на продължителен Ковид включват силна умора, особено след физическа активност, проблеми с паметта, често наричани "замъглен ум", усещане за замаяност или световъртеж, проблеми с усещането за вкус или миризма. При някои хора е възможно да се наблюдават проблеми със съня, задух, кашлица или бърз сърдечен ритъм. Фактът, че се наблюдават аномалии в частите на мозъка, свързани с дишането, силно подсказва, че дълготрайните симптоми са ефект от възпалението в мозъчния ствол след инфекция, споделят авторите на проучването.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)