Жените са в по-голям риск от технологичен бърнаут

Те все още са склонни да се възприемат като организатори на цялото домакинство

10.10.2024 | 15:57 Редактор:
Жените вършат повече от т. нар. ''скрит труд''.
Жените вършат повече от т. нар. ''скрит труд''.

Растежът на новите технологии заема значителна част от времето и вниманието ни. Въпреки че променят някои от навиците ни, те същевременно улесняват ежедневието, като ни спестяват неудобствата от чакане на опашки или попадане в задръствания.

Относно двойките, дигиталният свят се отразява по различен начин на поведението на двата пола. И докато мъжете са по-склонни да "потънат" онлайн за чат с приятели или видеоигри, то нежният пол по-скоро търси практичната част на нещата. Що се отнася до използването на технологиите днес, обикновено жените са склонни да вършат повече от работата си онлайн, за да имат достатъчно време и възможност да се грижат за семейството и домашните си задължения.

Телефонът звъни и майките в училищната Viber група ми напомнят, че е време за репетициите за пиесата на децата. Боря се да зашия крилцата на роклята на малката, тъй като ще играе ангелче. Правя това инстинктивно и машинално, без да мисля много-много, и със сигурност преди да дам шанс на съпруга ми да ми помогне.

Позната ли ви е ситуацията?

Обикновено е често срещано явление в много семейства, защото макар мъжете постепенно да поемат по-активна роля в родителството, жените все още са склонни да се възприемат като организатори на цялото домакинство.

Макар и да не е толкова очевидно, във връзките обикновено жените вършат повече от т. нар. "скрит труд" – предвиждане, планиране и организиране на задачите, което помага на семейния живот да функционира правилно. Всичко това създава значително умствено натоварване в пресечната точка на когнитивния и емоционалния труд. Още по-малко очевиден е фактът, че честото използване на технологиите влошава това, излагайки жените на риск от претоварване и дори бърнаут.

Очевидно технологиите могат да ни помогнат да бъдем по-продуктивни в много области от живота си. Но у дома е очевидно, че тези съвременни удобства увеличават и без това голямата умствена тежест на жените. Според европейско социално проучване, изследващо над 6600 родители от 29 държави, е установено, че умственото натоварване на жените, особено на майките, се влошава от технологиите.

Четете повече в tialoto.bg

Снимка: Freepik