Есента вече е тук, а една звездите в менюто ни е тиквата. Тя е типичен есенен зеленчук, символ на Хелоуин, идеалната украса за сезона, а през октомври се отбелязва и празника на тиквата. От хапването ѝ има много ползи.
Тиквените семки са пълни с важни минерали - магнезий, желязо и цинк, съдържат витамин Е, естествен източник на протеин и фибри са. Ето какви са ползите от редовно хапване на тиквени семки, според "Pop Sugar".
Повишават нивата на магнезия
Само с около 30 грама тиквени семки можем да си набавим 40% от необходимото ни дневно количество магнезий. А много проучвания доказват, че хората не поемат достатъчно магнезий с начина си на хранене. Този минерал е много важен за регулирането на нивата на захар в кръвта, както и за поддържане на добро кръвно налягане. Освен това, той е необходим за над 300 различни процеси, които протичат в организма.
Помагат за възстановяване на мускулите
Пак заради съдържанието на магнезий - тези вкусни ядки допринасят за възстановяването на мускулите и костите. Тиквените семки често са препоръчвани на спортисти и хора, които редовно спортуват или се занимават с физически труд. Това е така, защото освен важния магнезий, съдържат и протеин, както и желязо. Протеинът е важен за засищането и за мускулния растеж.
Богати са на желязо
Вече споменахме, че тиквеното семе е източник и на желязо. Това означава, че те трябва редовно да присъстват в менюто на хората, които имат ниски нива на желязо и се борят с анемия. Освен това, желязото е важно за процесите на енергийния метаболизъм.
Четете цялата статия в teenproblem.net
Снимка: Pixabay