fallback

Лечение на грип и пневмония в напреднала възраст

Пробиотиците могат да поддържат здравословен баланс на микрофлората

09.10.2024 | 12:37 Автор: Толя Стоянова

С напредването на възрастта се наблюдават редица физиологични изменения, които допринасят за предразположението към инфекции на дихателната система като грип и пневмония. В какво се състои лечението и профилактиката на респираторните инфекции в напреднала възраст?

Лечението на респираторните инфекции в напреднала възраст зависи от тежестта на инфекцията и основните хронични заболявания, от които страда пациентът. Антибиотиците се използват при бактериални инфекции (най-често пневмония), докато антивирусните лекарства се приемат при грип. В тежки случаи може да се наложи прилагане на кислородотерапия и хоспитализация за интензивно лечение.

За профилактика на респираторните инфекции в напреднала възраст се препоръчва:

Ваксинация срещу грип

Редовната ваксинация срещу грип е ефективен метод за предпазване от тежки усложнения. Грипната ваксина е особено важна за по-възрастните и за пациентите с хронични заболявания.

Ваксинация срещу пневмококи

Ваксината срещу пневмококи намалява риска от развитие на пневмония и други бактериални инфекции, които често усложняват респираторните заболявания при по-възрастните;

Поддържане на добро общо здраве

Поддържането на физическа активност, правилно хранене и избягването на тютюнопушене са от съществено значение за укрепването на респираторната система и имунната функция.

Съществуват изследвания, които подкрепят използването на имуностимулатори, като витамин D и пробиотици, за да се намали рискът от развитието на респираторни инфекции в напреднала възраст. Витамин D се свързва с подобряване на имунната функция и намаляване на риска от вирусни инфекции. Пробиотиците, от своя страна, могат да поддържат здравословен баланс на микрофлората, която играе ключова роля в защитата на организма срещу инфекции.

Автор: д-р Станислав Димитров

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels

fallback
Още от Любопитно
fallback