fallback

"Оръжията и човекът" на Джон Малкович с премиера в Народния театър

Класическата антивоенна комедия на Бърнард Шоу е с нов прочит за отношенията между хората по време и след войната

08.10.2024 | 19:33 Автор: Толя Стоянова

Емоционални репетиции на дългоочакваната постановка на Джон Малкович "Оръжията и човекът" в Народния театър. Класическата антивоенна комедия на Бърнард Шоу ще бъде представена с нов прочит за отношенията между хората по време и след войната.

Той е много земен, много спокоен, учтив. Много е фин. Много ни подкрепя. Така актьорите Ева Тепавичарова и Христо Петков, част от трупата на Народния театър, описват работата си с Джон Малкович. 

От седмица текат репетициите на дългоочакваната постановка "Оръжията и човекът"

"Това е една романтична комедия, писана преди повече от 100 години", каза Петков.

Антивоенната комедия на нобеловия лауреат Бърнард Шоу цели да осмее обществените настроения, възхваляващи войната. И се опитва да разкрие нейната излишна романтизация. Някои критици описват пиесата като противоречива. През годините е предизвикала възражения и е разпалвала честолюбие. Според Малкович и трупата притесненията са безпочвени.  

"Ние всички сме наясно, че това не е документална пиеса, не претендира за историческа достоверност, самият той каза, че има неточности", добави Петков.

"Много е странно, че ако български автор разобличи черти на българина – това ще се приеме с усмивка, но когато един чужденец напише нещо, което може да те засегне, изведнъж това рязко става проблем", посочи Тепавичарова.

Премиерата на постановката е на 8 и 9 ноември на голяма сцена в Народния театър в София.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

fallback
Още от Любопитно
fallback